FÔRING AV HEST

1d45387cd99d0353bf634411e7db330d

Dette er et tema vi alle bruker tid på, og ikke minst BURDE bruke tid på, da det er alfa omega for hvordan våre hester presterer, hvordan de holder seg sunne og friske, restitusjon etter trening og konkurranse osv.

Håper dette er mer interessant for deg å lese, enn helt knusktørt, det er kanskje litt for mye FAG?! Jeg synes ihvertfall dette er utrolig interessant!

Jeg må starte med å presisere at jeg selvsagt IKKE er noen ekspert, men jeg er veldig nysgjerrig og bruker mye tid på å lese forskningsrapporter, nye undersøkelser, hva rådgivere og kosteksperter for hestefôr sier osv, ikke minst har jeg plukket opp ett og annet iløpet av årene.

Etter jeg fikk samarbeide med Cavalor, så har jeg fått masse ny viten om betydningen av hestens fôr og sammensetning av grovfôr og kraftfor osv. Ikke minst hva hesten bruker de forskjellige næringsstoffene til. Jeg synes også det er spennende hvordan hesten utnytter næringen kontra feks hvordan mennesker utnytter det for maks prestasjon osv. Her snakker jeg mye med Kristian faktisk, som har utrolig mye kompetanse på ernæring-til menneske så klart, og da er det spennende å se likheter og ulikheter mellom hest og menneske ifht  mat og trening.

Cavalor har en super hjemmeside med masse alminnelige stilte spørsmål omkring fôring, og disse besvares uavhengig av hva du fôrer med. Feks spørsmål som om en hest kan utvikle mavesår? Er wrap et godt grovfôr? Hvilken betydning har havre på syre i muskulatur? Hva er forskjellen på hvit og sort havre? Osv…

(Wrap er dansk for høysilage/surfôr)

GROVFÔR

Først og fremt så er hestens aller ALLER viktigste fôrenhet grovfôr, det vil si høy eller wrap. Den skal ha som absolutt minimum 5-6 kilo om dagen, men en god tommelfingerregel er mellom 10-12 kilo høy og 8-10 kilo wrap om dagen. Høy sies å være det beste for hesten, men wrap er en god nummer to(begge deler gjelder selvsagt hvis det er av god kvalitet) Hvis man går ut ifra at du har topp kvalitet på ditt grovfôr og du gir den nok, kan man i mange tilfeller fôre med kun dette og bare passe på at hesten er dekket med vitaminer og mineraler osv(gjerne i form av tilskudd), hvis du har en hest som blir lett mosjonert.

Grovfôret er viktig fordi hestens mave-/tarmsystem er laget slik at den mer eller mindre konstant skal spise og ikke minst tygge. Hvis den står i for mange timer uten mat i magen, blir syren for voldsom og hesten kan blandt annet utvikle magesår. Det er ikke bare fordi den skal ha høy/wrap i magen nødvendigvis, men det viktige her er at hestens spytt er basisk, og ved at den tygger, så øker den spyttproduksjonen og dermed nøytraliserer syren i magen. Derfor er det ikke bra for en hest å stå i flere timer uten tilgang på grovfôr.

Når det kommer til kvalitet på høy/wrap, finnes det en del gode indikasjoner som lukt og farge. Wrap skal ha en svak og syrlig duft. Hvis den lukter sterkt syrlig eller harskt, er dette tegn på feilgjæring og næringsinnholdet kan har blitt vesentlig dårligere. Den skal ikke være brun på noen måte, men lys gulaktig til lys grønn. Hvis den er mørk(brun) i fargen er dette et tegn på for høy temperatur i gjæringen, og er ikke gunstig. Wrap kan fort bli dårlig med mugg, soppsporer(dette er hva man kaller dårlig hygienisk kvalitet)og dette kan føre til sykdommer hos hesten som luftveisproblemer, abort hos drektige hopper, botulisme osv) Man kan derimot(ikke med drektige hopper)akseptere at det forekommer noen områder med mugg på en wrapballe, såfremt dette kan frasorteres.


KRAFTFÔR

3242-1herbs granules macro. food for horse and farm animal

Så kommer man til kraftfôret. Her er det mange meninger, men forskning viser mye likt de seneste årene. Her kan mye sammenlignes med mennesker(spesielt ifht trening). Feks i forhold til aerob og anaerob energi, som refererer til tilstedeværelse og fravær av okysgen i musklene. Her vet man idag at hesten vil ha nytte av vegetabilske fettstoffer som oljer fra soya, mais og linfrø hvis man driver med anaerob trening(eks distanse, dressur ol)og ved trening som sprang burde maten inneholde høyere deler stivelse som havre og hvete etc. Her gjelder det jo å holde tunga rett i munn, fordi en»overdose»med stivelse kan skape problemer i muskulatuten og i mave-/tarmsystemet.

Havre, som for 10-15 år siden hyppig ble brukt, er idag ofte erstattet med forskjellige typer fullfôr(dvs at fôret inneholder alt av hva hesten har bruk for iløpet av en dag med tanke på vitaminer, minaraler, proteiner osv), men mange bruker havre fortsatt for det er den billigste løsningen. Noen har erstattet den alminnelige hvite havren, med feks sort havre og synes det er en mye bedre løsning. Det viser seg at sort havre egentlig ikke skiller seg så mye ut fra tradisjonell hvit havre, fordi, sett bort ifra at den er litt høyere i innhold av oljer og har litt mindre stivlese, i det store og det hele ikke har mange andre næringsmessige forskjeller.

En annen ting som kan vise seg negativt med fôrrasjoner som inneholder mye stivelse, dvs typisk at én fôrrasjon inneholder feks havre i hovedsak, er den negative innvirkningen den har på fordøyelsen og glukosenivået i blodet. Her vil tynntarmen ikke klare å fordøye hele inntaket, hvilket gjør at det som blir til overs forsvinner ut i tykktarmen. Stivlese i tykktarmen forstyrrer syrenivåene, hvor mikroorganismene fungerer negativt og man utvikler dårlig fordøyelse. Fôr med mye stivelse kan få glukosenivåene i blodet til å peake, hvorpå man får en økt produksjon av melksyre hvilket igjen kan føre til muskelskader. Det er også påvist en potensiell negativ utvikling hos unge hester, hvor man ser mulige sammenhenger mellom OCD(feilutvikling av brusk eller knokler i leddene), hvis det forekommer et høyt innhold av stivelse i fôret.

Det er derfor blitt utviklet forskjellige fôrprodukter, som er sammensatt på best mulig måte for å dekke den enkelte hests behov. Være seg en»enkel å fôre på-turhest», en spranghest i normal til moderat trening eller en dressurhest på toppnivå el. Du kan ofte få fôret pelletert eller som müesli, og her er som regel utseendet som er den eneste forskjell. Her er det viktig å snakke med fagkyndige som dyrlege eller ernæringsfysiolog, for å være sikker på at din hest får det riktige og for å få dens daglige behov dekket. De som jobber for de forskjellige fôrprodusentene er som regel også veldig hjelpsomme og hyggelige, og vil kunne veilede og svare på spørsmål.

På Cavalor sin internasjonale hjemmeside kan man feks gå inn og skrive nødvendig info, og du får et forslag til fôringsplan tilbake. Dette kan du prøve på MY CAVALOR

Hvis du er interessert i å vite mer så er det Kingsrød Trading som importerer og distribuerer Cavalor, og deres hjemmeside finner du HER eller nettbutikken som du finner HER

Kilder/info hentet HER og HER

16cd09aa6261a60af586c460b9e91269

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *